Höga avgifter och otydligheter vanligt inom elbranschen

Under våren har vi analyserat LRF-medlemmars befintliga elavtal. Precis som vi trodde hittade vi otydliga priser, höga avgifter och några riktigt tvivelaktiga avtal.

Stort engagemang och intresse från LRF-medlemmar

När vi bestämt oss för att starta ett eget elavtal ville vi ta hjälp av LRF-medlemmar att säkerställa att vi tänkt rätt. Stämde det att många elbolag har dolda avgifter? Har vi satt våra egna avgifter rätt, så att våra kunder får ett riktigt bra elpris? Vi bad alla huvudmedlemmar i LRF Gävleborg att ge oss en informationsfullmakt att få titta på deras tolv senaste elfakturor. Engagemanget och responsen visade att det inte bara är vi som tycker det här med el är krångligt. Många LRF-medlemmar gav oss förtroendet att få titta på deras elfakturor.

Ingen i elbranschen har gjort något liknande

Inom andra branscher, såsom försäkringsbranschen, arbetar man med informationsfullmakter. Men ingen har gjort något liknande inom elbranschen. Många elbolag svarade snabbt på våra informationsfullmakter, men det fanns även några som ifrågasatte vad vi höll på med. Två elbolag ville till och med kräva betalning från sin elkund för varje fakturakopia!

Resultat: höga månadsavgifter och otydliga elpriser

När vi fått in fakturorna kollade vi om elpriset var tydligt, hur stora avgifter, eventuella kampanjpriser och självklart jämförde vi också med vårt eget elpris. Vi såg att månadsavgifterna ofta var höga, och några var riktigt höga. Vad elbolagen lägger in i det de på fakturan kallar "elpris" är i de flesta fall omöjligt att uttyda. Eftersom vi kan jämföra med vad vi själva hade betalat på elbörsen och de lagstadgade avgifterna såg vi att i många fall verkar det ligga oredovisade kostnader på elpriset.

Vårt elavtal ger en bättre affär

När vi jämförde med vårt eget elpris såg vi att att det i så gott som alla fall låg lägre än befintliga elavtal. Vi hittade ingen som hade en lägre månadsavgift. Och de som faktiskt hade ett lägre elpris än vårt låg på tidsbegränsade kampanjer. (En vanlig metod är att under en period få ett lågt pris som sedan blir betydligt högre.)

Personlig återkoppling till alla

Vi ringde upp och mejlade alla LRF-medlemmar som gett oss en informationsfullmakt med individuella analyser, vilket var väldigt uppskattat. Många valde att byta till vårt elavtal efter att ha fått sin analys. Vi har utvecklat ett jämföresleverktyg där du själv kan jämföra ditt elpris, gå in och testa du också!

Bondens El: Bättre el för dig och Sveriges bönder!

Alla kan bli kund på Bondens El. Inga dolda avgifter, inga oskäliga villkor, bara ett bra pris. Överskottet går tillbaka till Sveriges bönder.

Du måste ange ett postnummer.

Du måste ange ett korrekt postnummer.